Vigyázz, kész, tűz!

A műanyag nyílászárók rendkívül jól szigetelnek, a levegő se ki, se be nem áramol, ezzel viszont megnövelik a CO-mérgezés veszélyét. Amikor még virágkorukat élték a nyílt égésterű gázkészülékek, a lakások, házak fa nyílászárói általában beengedtek annyi levegőt, amire a kazánnak szüksége volt. Sajnos még a mai légmentesen lezárt lakóterekben még mindig üzemelnek ilyen nyílt égésterű készülékek. Amíg ez a helyzet fennáll, a CO-riasztók jelentik az utolsó védvonalat.

Ám nem egyszerű a helyzet ezekkel a készülékekkel sem. Számtalan készülék forgalomba kerül hamis tesztelési adatokkal, hibás működéssel - értem ezalatt, hogy némelyik készülék alacsony koncentrációnál is riaszt, vagy éppen magasnál sem jelez.

Ezért néhány dologra oda kell figyelnünk a készülékkel kapcsolatban:

  • Nem érdemes olcsó, alsó kategóriás készülékeket vásárolni a fent említett hiányosságok miatt. A megbízható készülékek ára tízezer forint felett kezdődik.
    MASCO készülék
  • Csak szaküzletekben vásároljunk ilyen termékeket, történjen az személyesen vagy online!
  • Beszerelését bízzuk szakemberre, hisz ő rendelkezik minden tudással a témával kapcsolatban és kérdéseinkre is tud majd felelni (pl.: milyen magasra kell felszerelni a CO2 - szénmonoxid érzékelőket? Lehet-e fürdőszobába szerelni szénmonoxid érzékelőt?).

Persze nem azt mondjuk, ne szigetelje házát, ne használjon műanyag ablakot, hisz a magasra rúgó fűtésszámlák összege miatt érthető, ha csökkenteni akarja kiadásait. A lényeg, hogy amikor felújítja lakását, legyen körültekintő, bízza szakemberekre a munkát és tervezzék meg együtt ennek a lehetséges hibának a kiküszöbölését.