Zárak a lakásban

A házakba jutó betörők elsődleges célpontjai az ajtók, ablakok. Ezekre kell a legnagyobb figyelmet fordítani, hisz első védőbástyáinak számítanak. Építkezésünk alkalmával erre is szenteljünk időt, találjuk ki a védőberendezések helyét, kérjünk hozzá szakértő segítséget. Ha már megépített, vásárolt lakásba költözünk, nézzük át megfelelő-e a védelme. Az ilyen költözéseknél legyen első dolgunk, hogy kicseréljük a zárakat minden helyen, hogy ne találjunk illetéktelen behatolókat hazaérkezésünkkor.
Miután feltérképeztük lakásunkat, gondoljuk át, milyen zárakat szeretnénk az ajtókra, ablakokra. Többféle megoldás is létezik, választásunkhoz is kérjük szakember segítségét és vegyük figyelembe a ház adta lehetőségeket.

Az ajtók védelme történhet hevederzárral. Ezek értéke 10-15 ezer forintnál kezdődik. Van már belőlük vízszintes és függőleges is, felszerelésükhöz hozzáértő kezek kellenek. Egy ajtó csere nem olcsó mulatság, ilyenkor nagyon jó szolgálatot tesz a hevederzár. Védelmet nyújt az ajtók berúgása, feszítése ellen. Működése egyszerű, két oldalt zárást biztosít, reteszei a falba zárva tartják meg az ajtót, zárónyelvei pedig mélyebben zárnak a hagyományos ajtók zárainál.

Speciális ablakzárakat legfőképpen régebbi ablakoknál használnak, manapság, mióta a műanyag ablakok hódítanak már kevesen alkalmazzák az ablakzárakat. Speciális ablakzár ára 6-10 ezer forint között mozog, beszereléssel együtt.

Ütésálló fólia sem rossz ötlet az ablakokra. Ezek ára 30-60 ezer forint beszereléssel együtt. Felhelyezése az ablak belső részére történik, mivel ha külsőleg lenne felragasztva, csökkenne a hatása és az élettartama. Az ablak speciális tisztítása után, vízpermetes ragasztással felkerül a fólia, majd buborékmentesítik a felületet. A feltett fólia 8-10 évig ellátja feladatát. Eltávolítása nem túl könnyű, szakember segítsége szükséges hozzá, hangot és hőt nem szigetel. Talán ezek az egyetlen negatív tulajdonsága. Ellenben pozitív több van, példáulmegvédi a szőnyegeket, parkettákat és bútorokat az UV sugárzás káros hatásaitól, nem kell egyéb különleges ablaktisztítási módszer.

Tags: ablak , ajtó, hevederzár, ütés álló fólia, ablakzár