Tűzesetek megelőzése

Mivel már itt a fűtési szezon a nyakunkon, fel kell hívni a figyelmet a véletlen lakástüzekre, illetve ezek megelőzésére.

Legfőbb veszélyforrás a konyha. A legtöbb baleset azért történik, mert sokan felügyelet nélkül hagyják az ételt, miközben az fő. Az étel túlhevül, meggyullad majd innen továbbterjednek a lángok a környező eszközökre, konyharuhákra. Ezért főzős közben semmiféleképpen ne hagyjuk magára az ételt. Ha mégis megtörténik a baj, sose kezdjük el vízzel oltani az olajos, zsíros felületet. A forró felületre öntött víz egyből gőzzé alakul, mely kicsapódva az edényből égési sérüléseket okozhat. Ha tudjuk, az ételt fedjük le nem éghető anyagú fedővel, zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Ha tehetjük, tartsunk egy tűzoltó készüléket konyhánkban, ilyen esetekre.

29653 download.aspx large normal

A cigarettázók körében is előfordul olykor véletlen tűzeset. Amikor egy fáradt nap után ágyban vagy a kádban cigarettázva elalszanak. Kezükből kieső csikk pillanatok alatt lángokba borítja a lakást. Ezért ha este egy szál cigire gyújtana, menjen szabad levegőre vagy pedig gondosan oltsa el a csikket.

tuz 1

Számos baleset adódik így is rajtunk kívül eső dolgok miatt. Legyen az egy régi vezeték hibája, bedugva felejtett töltő, vagy a felettünk élő szomszéd elpöccentett cigije.

Ezért hát ellenőriztessük vezetékeinket, áramtalanítsunk miután eljöttünk lakásunkból. Töltőt és hasonló dolgokat ne hagyjunk bedugva. Zárjuk ablakainkat, hisz a libegő függönyökbe könnye beleeshet egy kóbor cigaretta, mely felégetheti az egész lakásunk. Legyünk körültekintőek!

25051 kom  romi lak  st  z large normal

Tags: tűzvédelem, tűzeset, cigaretta, magára hagyott étel, ne oltsunk vízzel, töltő, vezeték