Riasztók a házon belül

Riasztók terén több faja szerkezet is a rendelkezésünkre áll, ha lakásvédelemről beszélünk. A következőkben bemutatjuk, melyek azok, amiket érdemes beszereltetni.

Nyitásérzékelő:

  • ajtók és ablakok nyitásának valamint zárásának felügyeletét szolgálják
  • bármilyen anyagú nyílászáróra fel lehet szerelni
  • beépítése történhet befúrással, ilyenkor az ajtó keretbe vagy az ablak táblába kell belehelyezni
  • vagy történhet belső ragasztással, felhelyezéssel, ilyenkor a nyílászáró belső részére helyezik a riasztót
  • lehet vezetékes és vezeték nélküli nyitásérzékelő

vezetékes: olcsó megoldás de esztétikailag nem túl szép, hisz a kilógó kábelek zavaróak lehetnek, lehelyezése vagyis az utómunka költséges lehet

vezeték nélküli: Nem igényel utómunkát, gyorsan és könnyen felszerelhető, költséges

működése: Két részből áll a készülék, egy mágnesből és egy érzékelőből ami lehet fém vagy műanyag borítású. Mindkét részt a nyílászáróra helyezik. Legtöbbször a nyílászáró sarkaira helyezik fel őket. A mágnest a kinyitható részre, az érzékelőt pedig a keretre.

masco satel ss1brtermék forrása: masco.hu

Mozgásérzékelő:

  • betörő számára észrevétlen
  • leghatásosabb eszköz
  • látószöge legtöbbször 85-110 fok, látótávolsága 8-15 méter (az újabb változatok 25-30 métert is), ami már elegendő egy 30-100 négyzetméteres helységhez védelméhez

működése: Legjobb ha a helység sarkába helyezzük fel az érzékelőt, hisz itt a legjobb a látószöge, a két szomszédos fal rész pedig teljes lefedettséget nyújt. Oda kell figyelni arra, hogy a látóterébe ne kerüljön semmi! Beszerelésnél figyelni kell arra is, hogy ne túl alacsonyan helyezzük el, hisz ez vakriasztásokat okozhat, túl magasra helyezett érzékelőnek pedig romlik az érzékenysége. Ezért a szakértők szerint 2-2,5 méter az ideális magasság, amibe fel kell szerelni.

masco satel greyplus
termék forrása: masco.hu

Aki a legnagyobb biztonságra törekszik, az kombinálva használja ezeket a szerkezeteket. Emeletes házaknál érdemes az emeletekre és földszintre is beszerelni mozgásérzékelőt, mert nem tudunk egyszerre két helyen lenni, gondoljunk arra, ha este felmegyünk aludni a szobákba, a földszinten senki nem tartózkodik, ideális egy rablónak, hogy kifossza az üres nappalit. Estére kapcsoljuk be ezeket az érzékelőket, melyek kellő biztonságérzetet adnak.

Tags: nyitásérzékelő, vezetékes, vezeték nélküli, mozgásérzékelő