Befagyott ajtók és kapuk

 

A hideg idő beköszöntével nem csak az autók, hanem a lakások, kapuk, utca ajtók is be tudnak fagyni. Egyik nap esik, másik nap megfagy a leesett csapadék, kerítésekre folyt víz. Tartsuk hát szemmel a kapukat és az ajtókat.


Autókhoz gyakran használnak jégoldó folyadékot, bátran használjuk ezt bejáratainkon is. Ha nagyon befagyott a kapu kilincse vagy épp a lakat, öntsünk rá forró vizet ha nincs kéznél jégoldó, de azonnal töröljük szárazra a kezelt területet, hisz a víz újból megfagyhat rajta, így kerülhetünk csöbörből-vödörbe.

2

Hasznos ha gépzsírral kenjük be a zárat és belseléyt ugyanis taszítja a vizet. Ehhez persze feltétlenül tegyünk egy kulcs méretű zsákot a táskánkba, hogy a kulcscsomót abban tárolhasuk mert megeshet, hogy a kulcson maradt gépzsír összeken minket vagy a táska tartalmát.


Naponta használjuk ezeket a járatokat, így könnyen megvizsgálhatjuk, szemügyre vehetjük őket. Nyomjuk le a kilincset, vizsgáljuk meg belemegy ez a nyelve a zárba, nem akad, nem fagyos?! Ne kerülje el figyelmünk a tény, hogy egy rosszul záródó ajtón, esetleg kapun egy ügyes betörő könnyen besurran.


Legyen az kapu vagy csak egy bejárati ajtó, a tél közeledtével ezek ellenőrzésére is fektessünk nagy hangsúlyt. Hívjuk fel erre ismerőseink figyelmét is, idősebb rokonoknál vizsgáljuk meg magunk a zárat. Sokan elsiklanak efelett a téma felett, de lássuk be ugyan olyan fontos védelmi vonal a kapu vagy a bejárati ajtó, mint az ablakok.


Legyünk körültekintőek és szánjunk időt lakásunk karbantartására, hiszen magunknak teszünk ezzel jó szolgálatot.