Kerti lopások - fatolvajok

 Bizonyára sokan tapasztalták már a nem kívánt tolvajok behatolását a kertjükbe. Sajnos ennek mindenki ki van téve, ezért kell minél körültekintőbbnek lennünk. Itt a tél a nyakunkon s vele együtt a fűtés szezon is. Nézzünk körbe a kertünkben!

fatolvajok

Rengetegen vannak, akiknek stócban állnak a dücskők, farönkök, hasított vagy épp még egyben lévő szálas fák az udvarukon - ha nem vigyázunk szép lassan egy darab sem marad belőlük! Télen megnő a fa tolvajok száma.

fa2

Ezért, ha nem is igazán tudjuk megfizetni a kamerás védelmi rendszert vagy épp a riasztókat, figyeljünk oda környezetünkre! Ha odakint tároljuk a fát a szabad ég alatt, naponta gereblyézzük körbe vagy legalább naponta nézzünk rá, esetleg fotózzuk le a csomót, hogy észrevegyük ha valaki megkezdte! Figyeljük a kerítésünket! Drót kerítés esetén nézzük meg nincs-e megvágva, megbontva. Erősebb, masszívabb kerítések esetén is legyünk résen! Létrát is állíthat egy-egy rabló ezért a kerítésünk mindkét oldalát tartsuk felügyelet alatt.

Ha fészerben, ólban, csűrben vagy egyéb zárható helyen tároljuk a fát, rendszeresen ellenőrizzük a zárat, lakatot! Nézzük át az oldalait az épületnek, nincs-e valahol betörve, kivágva stb. Ha tehetjük itt is gereblyézzük körbe a területet. Tartsunk rendet, hisz úgy könnyebb észrevenni az illetéktelen behatolást.

Itt is, ahogy a kertvédelmes cikkek végén általában meg kell jegyezni, hogy érdemes nagyobb testű kutyát tartani. Sokszor elég ha látják a tolvajok, hogy őrzi a házat egy kutya.

 

Tags: kertvédelem, fatolvajok,, kerítés,, kutya,