Lakásbiztonság

Otthonunk, családunk biztonsága mindennél fontosabb. Van, aki akkor kezd el gondolkodni, amikor már megtörtént a baj: betörtek, ellopták, kigyulladt, leégett… De szerencsére egyre többen vannak azok, akik előrelátóan, időben szeretnék otthonuk, családjuk biztonságát megóvni. Tudástárunkban lépésről-lépésre haladva információkat kap, miként védheti meg otthonát, családját elektronikus biztonságtechnikai eszközök segítségével.

Az ajtóra, erkélyajtóra, földszinti ablakokra nyitásérzékelőt kell tenni, ezen kívül szükség van még mozgásérzékelőre és üvegtörés-érzékelőre is, valamit kültéri hang-fényjelzőre, azaz szirénára is. Mindezen érzékelőket pedig a riasztóközpont vezérli. A technika gyors fejlődésnek köszönhetően a hagyományos rendszerek kamerákkal is kiegészíthetők. Így már nem csak a betörőktől védhetjük meg otthonunkat, hanem azt is megnézhetjük, minden rendben van-e otthon: időben hazaért-e gyermekünk az iskolából, és már épp a leckéjét írja. A modern rendszerek pedig már okostelefonról is vezérelhetők, és oda kaphatjuk meg az értesítéseket is, ha valami történik. De mivel nem mindig vagyunk otthonunk közelében, és nem is a mi feladatunk a betörők elfogása, az egész rendszert pedig érdemes kivonuló szolgálattal rendelkező távfelügyeletre bekötni, ehhez pedig még átjelzőre is szükségvan. Otthonunk és családunk védelme akkor lesz teljes, füst- és tűzérzékelőt, valamint szén-monoxid-érzékelőt is csatlakoztatunk a rendszerhez.

lakasbiztonsag

1.1 Tervezés

Mielőtt kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb biztonsági rendszert, számos kérdést kell tisztázni. Arra mindenképp figyelni kell, hogy amikor lakásbiztosítást kötünk, jelezzük, milyen védelme van otthonunknak. Csak olyan biztosítóval érdemes szerződni, amelyik jelentős kedvezményt ad, ha riasztót szereltetünk be.

Tervezés

1.1.1 Mit kell védeni?

1.1.1.1 Lakás

Az emeleti lakás védelme általában egyszerűbb, mert csak egy bejárata van, de ha van erkély, akkor az erkélyajtót is védeni kell. Földszinten sokkal több gond lehet, így ott a családi házhoz hasonlóan kell tervezni.

1.1.1.2 Családi ház

A családi ház védelmét megnehezíti, hogy több bejárata lehet, és ablakok is vannak a földszinten.

satel családi ház védelem

1.1.1.3 Társasház

Társasházakban a lakások védelme mellett a közös helyiségekre is figyelni kell. Itt is fontos a tűzvédelem, az érzékelők mellett a hő- és füstelvezetésről is gondoskodni kell. Társasházakban a liftek távfelügyelete is fontos feladat.

1.1.1.4 Kert

A kerthez egyrészt mechanikai védelem kell: kerítés, kapu. Ha autó is van, akkor a kapu nyitásához mindenképp távirányítós kapumozgatót ajánlanak a szakemberek. Másrészt megoldható a kert kamerával való megfigyelése is, ehhez éjjel is látó berendezésre van szükség. Ahol háziállatokat és a terményt is védeni kell, ott jó szolgálatot tesz a mozgásérzékelővel működő lámpa és sziréna, mindez a riasztóközponthoz kapcsolódva, távfelügyeletre bekötve.

1.1.2 Mi ellen kell védekezni?

1.1.2.1 Betörés

A betörés ellen először is mechanikai védelemre van szükség: erős, biztonsági ajtókra, kapukra, rácsos vagy betörésvédelmi fóliákkal ellátott ablakokra. De mindezek csak arra szolgálnak, hogy késleltessék a betörőt. Emellett fontos a jelzés is, tehát riasztóra van szükség: központra, megfelelő érzékelőkre, kamerákra, szirénára, átjelzőre. Ha pedig itt a betörő, akkor pedig szakember kell, tehát fontos a riasztórendszert bekötni a kivonuló szolgálattal rendelkező távfelügyeletre. Az okostelefonok korában pedig jó, ha értesítést kapunk, ha valami rendkívüli történt otthonunkban.

1.1.2.2 Tűz

A tűz, amivel főzünk, fűtünk alattomos, veszélyes ellenség is lehet. Keletkezhet a konyhában: kigyulladhat az ottfelejtett olaj; lehet forrása, elektromos hiba: rosszul szerelt vezetékek; de kigyulladhat a karácsonyfa is, ha nem figyelünk oda. A keletkezett tüzet időben jelezheti füstérzékelő. Emeletes épületekben, társasházakban, irodákban, szállodákban az automatikusan működő hő- és füstelvezetőkre is szükség van.

Tűz

1.1.2.3 Gáz

Különösen fűtésszezonban gyakori halálozási ok a szén-monoxid-mérgezés. Az ok általában a rossz kémény, a rosszul bekötött kazán vagy gázbojler. Gondosan kiválasztott szerelő, kéményseprés segíthet, de mindenképp életet ment a szén-monoxid-érzékelő is.

Gázérzékelők

1.1.3 Intelligens otthon

Sokan gondolják, hogy valamiféle úri huncutság az intelligens otthon, az épületfelügyelet. Valóban vannak olyan részei, amelyek a kényelmet szolgálják, de sokkal jelentősebb a fűtésvezérlés és a világításvezérlés, amelyekkel sok energiát lehet megtakarítani.

Intelligens otthon

1.2 Termékek

1.2.1 Riasztórendszerek

A riasztórendszer lelke a központ, erre kötik a különféle érzékelőket – mozgásérzékelő, nyitásérzékelő, üvegtörés-érzékelő, füstérzékelő, szén-monoxid-érzékelő –ezek a bemenő jelek. A központ ezeket értékeli és – a programozásának megfelelően – szükség esetén megteszi a megfelelő lépéseket: megszólaltatja a kültéri hang-fényjelzőt, azaz szirénárát, értesítést küld a telefonra vagy a távfelügyeleti központba.

Riasztórendszerek

1.2.2. Videorendszerek

A videorendszer kamerákból, rögzítőből és monitorból, no meg az őket összekötő elemekből áll. A kamera lehet hagyományos analóg vagy IP-kamera is. Ennek megfelelő a rögzítő berendezés is. A monitoron pedig folyamatosan ellenőrizhetjük, mit lát a kamera. Az adatok vagy vezetéken át jutnak egyik helyről a másikra vagy vezeték nélküli rendszeren –WiFi, 2G, 3G, 4G – ez esetben is szükséges a kamerákat vezetéken keresztül árammal ellátni. Az IP-s rendszerek úgynevezett Push Videó megoldással már okostelefonra is küldik a beállításoknak megfelelő esetekben a kamera képét.

1.2.3 Okostelefonos megoldások

Az okostelefonok rohamos terjedése jelentős változásokat hozott a biztonságtechnika területén is. A számos lehetőség között a legfontosabbak, hogy értesítést – szöveget, képet, videót, hangot – kaphatunk az okostelefonra. És fordítva, például: betekinthetünk az otthonunkba, szólhatunk a betörőhöz, és indíthatjuk a fűtést a nyaralóban. Sőt, akár video-kaputelefonnak is használható a rendszer, mert látjuk, és tudunk beszélgetni azzal, aki a bejáratnál elhelyezett kamera előtt áll.

Okostelefonos megoldások

1.2.4 Tűz-, füst- és gázérzékelők

A tüzet füst előzi meg ezért általában füstérzékelőket használnak a tűz jelzésére. A gázérzékelők közül otthonunkban a szén-monoxid-érzékelőre van szükség sok beleset és haláleset megelőzhető ezzel a pár ezer forintért beszerezhető érzékelővel. Az egyszerűbbek éles hangot adnak, amíg kaphatók olyanok is, amelyeket a riasztóközpontra kapcsolva, a riasztó értesítést küldd a távfelügyelet számára.

Tűz-, füst- és gázérzékelők

1.2.5 Intelligens otthon

Minden elektromos eszköz vezérelhető egy központból, és elérhető a világ bármely pontjáról, ahol van Internet – röviden így lehet összefoglalni az intelligens otthon lényegét. Bővebben kifejtve ez azt jelenti, hogy szabályozhatjuk a fűtést: az alapprogramozást befolyásolhatjuk az időjárásnak megfelelően, de távolról ki- és bekapcsolhatjuk. Vezérelhetjük a világítást: például mozgásérzékelő figyeli van-e valaki a szobában, és már nincs senki, akkor lekapcsolja a lámpát, vagy épp csökkenthetjük a szobában fényerőt a tévé távkapcsolójával a képernyőn megjelenő menürendszeren keresztül.

1.3 Telepítés

1.3.1 A megbízható szakember

Komolyabb rendszer kiépítését csak szakemberre szabad bízni, méghozzá olyanra, aki rendelkezik „biztonságtechnikai tervező-szerelő” végzettséggel és rendőrségi engedéllyel. Ezek hiányában jobb esetben rosszul fog működni a rendszer, rosszabb esetben tippadót engedünk be otthonunkba.

1.3.2 Csináld magad

Kaphatók már egyszerűbb riasztórendszerek „csináld magad” megoldással.